A platform for young feminists from Europe

Suomalainen seksuaalinen häirintä yhdessä hashtagissa

Suomessa on aina ollut seksuaalista häirintää. Jopa esihistoriallinen suullinen perintö tuntee kähmijä-Väinämöisen. Tästä huolimatta Helsingin apulaispoliisipäällikkö Koskimäki väitti alkuvuodesta 2016, ettei Suomessa ole ollut seksuaalista ahdistelua ennen maahanmuuttajien tuloa. Suomalaiset twitterin käyttäjät vastasivat tähän voimakkaasti. #lääppijä -tunnuksella merkityt kertomukset alkoivat kuvailla miten tavallista seksuaalinen ahdistelu on Suomessa. Häirintä ei ole uusi ilmiö.

Older woman holding two pieces of paper: "A man caught up on me: 'I will kill you'" - "I turned to the man: 'And I will kill you'" - The caption reads: Share your experiences on Instagram or Twitter

Woman holding two pieces of paper: “A man caught up on me: ‘I will kill you'” – “I turned to the man: ‘And I will kill you'” – The caption reads: Share your experiences on Instagram or Twitter

Apulaispoliisipäällikkö Koskimäen väite liittyi kolmen irakilaistaustaisen turvapaikanhakijan pidätykseen. Pidätettyjen miesten epäiltiin suunnittelevan seksuaalista ahdistelua vuoden 2015 uudenvuodenaattona. Suomalaisen poliisin esittämät väitteet seksuaalisen ahdistelun historiattomuudesta ovat valheellisuuden lisäksi myös yhteiskunnallisesti hälyttäviä. Suomalainen poliisi on luotetumpi kuin poliisi missään muualla maailmassa. Tästä syystä poliisin sana on erittäin painava. Se myös nosti aiheen suurempaan keskusteluun

Koskimäen kommentin takana oli vahva oletus siitä, että “kantasuomalaiset miehet” eivät syyllisty seksuaaliseen ahdisteluun. Tämän väitteen valheellisuuden tiesivät kuta kuinkin kaikki suomalaiset naiset ja feminiinisiksi oletetut henkilöt. Siinä missä poliisi leimasi maahanmuuttajat pahoiksi ahdistelijoiksi, vaarallisempaa oli hiljaisesti erottaa “kantasuomalaiset”miehet hyviksi ja naisia kunnioittaviksi kansalaisiksi.

Suomalainen Twitter on kohtuullisen pienen piirin leikkikenttä, eikä sinne mahdu kovin suurta ilmiötä. Kun Koskimäen lausuntoa kommentointiin ensimmäistä kertaa #lääppijä -tunnisteella, sen olisi ollut helppo jäädä muutaman käyttökerran jälkeen unohdetuksi yritykseksi. Juuri tästä syystä hashtagin leviämisvauhti kertoo siitä, miten voimakkaasta ja vaietusta ilmiöstä oli ollut kyse. Muutaman päivän aikana twiittejä oli 15 000, mikä on suomalaisten twitterkäyttäjien keskuudessa valtava määrä. Se osittain kertoo siitä, miten paljon seksuaalista häirintää todellisuudessa tapahtuu. Hashtagin tarkoituksena oli tuoda usein vaiettu seksuaalinen ahdistelu julkiseksi. Siinä se todellakin onnistui.

laappija2

Usealle keskustelua seuranneelle miehelle ahdistelukokemuksien laajuus aiheutti hämmennystä. Seksuaalisen ahdistelun tavanomaisuus on suomalaisessa keskustelukulttuurissa yhä tabu. 140 merkkiin mahtuvat kertomukset tulivat useilta eri tahoilta, joista useat olivat myös julkisessa asemassa. Ahdistelukokemuksia löytyi monelta vuosikymmeneltä. Se ei ole uusi ilmiö, eikä myöskään maahanmuuttajien mukana tullut ilmiö.

Suomesta puhutaan usein etenkin suomalaisten keskuudessa tasa-arvon mallimaana, jossa äänioikeudesta lähtien ollaan aina oltu edellä muuta maailmaa. Samalla varjoon jäävät useat suomalaiselle kulttuurille tyypilliset, tasa-arvon kannalta synkät tosiasiat. Suomi on yhä Euroopan  Unionin toiseksi väkivaltaisin maa naiselle. Vain marginaali raiskaustapauksista herättää huomiota, ja nekin useimmiten vain jos näitä tapauksia voidaan käyttää rasismin oikeutuksena. Vuosittain Suomessa poliisin tietoon tulee yhä tuhat raiskausta. Näistä valtaosa ei herätä suurta mediahuomiota. Naisten oikeudet nousevat puheeksi usein vain rasismin varjolla.

Myös itse lainsäädäntö ei ole riittävä ahdisteluun puuttumiseksi. Ahdistelu on ollut rikos vasta vuodesta 2014 saakka, eikä se vieläkään pidä sisällään kaikkia ahdistelun muotoja. Myös kynnys ilmoittaa ahdistelusta ja seksuaalisesta väkivallasta on yhä korkea. Samalla seksuaalinen häirintä on yhä arkipäivää. Vaikka Suomi usein piilotetaan parhaimmassa valossa näyttäytyvien tilastojen taakse, tasa-arvo ei ole valmis. #lääppijä nosti esille räikeän esimerkin siitä, miten kaukana tasa-arvoinen yhteiskunta yhä on.

Lähteet tekstin tilastoihin löytyvät englanninkielisestä versiosta, joka on myös sisällöltään laajempi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Language:

  • English
  • Original

Language: